+48 660 505 445 Servis
czech arrow
Friabilimeter

Friabilimeter

SZYBKI I<br> ŁATWY POMIAR

SZYBKI I
ŁATWY POMIAR

WYTRZYMAŁA<br> KONSTRUKCJA

WYTRZYMAŁA
KONSTRUKCJA

UPROSZCZONA<br> ANALIZA SŁODU

UPROSZCZONA
ANALIZA SŁODU

FRIABILIMETER służy do określania kruchości słodu bezpośrednio po wyprodukowaniu lub przed użyciem

scroll
Funkcje KARTA TECHNICZNA
Friabilimeter

FRIABILIMETR - TEST SŁODU

FRIABILIMETER służy do określania kruchości słodu bezpośrednio po wyprodukowaniu lub przed użyciem. Metoda Chapon'a (EBC) określa zawartość ziaren szklistych i słodu rozpuszczalnego. ??????? Próbna partia słodu wynosi 50 g, słód jest umieszczany w siatkowym bębnie. Gumowy wałek o określonym nacisku rozdrabnia kruchą część do miski, gdy bęben się obraca. Metoda określania stopnia kruchości słodu odpowiada metodzie międzynarodowej (IM).

  • nieskomplikowana analiza mechaniczna
  • praktyczna deklaracja dotycząca wartości gotowania
  • uproszczenie analizy słodu
  • trwała i solidna konstrukcja

Funkcje FRIABILIMETERU

Próbka słodu (50 g) została mechanicznie rozdzielona na twarde i kruche składniki. Ziarna są dociskane do obracającego się sita za pomocą cylindra ze stałym dociskiem sprężyny przez 8 minut. Delikatne części wypadają przez oplot z drutu. W bębnie sita pozostają ziarna szkliste i twarde połamane części. Jeśli chodzi o składniki słodu twardego, rozróżnia się częściowo szklisty i cały szklisty. Poszczególne frakcje są ważone i przeliczane na wartości procentowe.

Procenty są częścią specyfikacji słodu między browarami a słodowniami. Nadmierna szklistość wpływa niekorzystnie na proces zacierania i odsączania. Niedobory powstają w procesie warzenia piwa podczas klarowania, fermentacji, dojrzewania i filtracji brzeczki, na co może mieć wpływ klimat i odmiana.

WYŚLIJ ZAPYTANIE

KARTA TECHNICZNA

Produkt Napięcie Wyjście Wymiary Waga
Friabilimetr 230 V, 50 Hz 50 400x265x270 mm 12 kg

FORMULARZ KONTAKTOWY

Śledź nas - Facebook

Dajcie nam znać...

soc soc