.jpg)
W ostatnim wydaniu czasopisma ZEMĚDĚLEC opublikowaliśmy artykuł o budowie linii po żniwach w ÚSOV. Jak przebiegał cały projekt?
Koncern Úsovsko gospodaruje na 14 730 ha, prawie wyłącznie w Kraju Ołomunieckim. Z tej powierzchni 6110 hektarów znajduje się w systemie ekologicznym, co stanowi prawie 42% całkowitej powierzchni upraw koncernu. 8.500 hektarów gruntów ornych jest uprawianych w sposób konwencjonalny. Oprócz innej działalności produkcyjnej i handlowej, posiadają 222 hektary sadów i prowadzą dużą hodowlę zwierząt. Przedsiębiorstwo zatrudnia około 700 osób. Obecnie w Úsovie budują nową linię technologiczną i magazyny zbożowe.
Do tej pory do przechowywania zboża wykorzystywano 13 300 ton powierzchni magazynowej, a urządzenia do czyszczenia i suszenia pochodzą w większości z lat 80-tych. Kilka powodów skłoniło ich do budowy nowych obiektów magazynowych. inż. Milek zaznacza, że wydajność nowej linii suszarniczo-pozbiorczej jest większa niż istniejącego obiektu, dzięki czemu będą przygotowani na problematyczne zjawiska pogodowe. Miloš Klíma, dyrektor działu produkcji roślinnej, dodaje, że część zbiorów trzeba było suszyć w zakładach usługowych, co wiąże się z wyższymi kosztami. "Dzięki nowej linii, produkty są zbierane na czas, mogą być suszone i przechowywane w średnim okresie czasu. Eliminuje się szkodniki i zanieczyszczenie upraw. Możemy przyspieszyć i skrócić żniwa być może nawet o sześć dni, ponieważ możemy zbierać zboża nieco bardziej wilgotne, około 14-16%, i suszyć je za pomocą tej potężnej technologii" - podsumował zalety nowej linii. Dodał, że łączna pojemność magazynowa silosów wynosi 12.000t i wszystkie są wyposażone w wentylację pełnopodłogową z perforowanymi podłogami. PAWLICA s.r.o. została wybrana do realizacji "pod klucz"...
Ta strona korzysta z plików cookies
Firma PAWLICA s.r.o. Informuje, że te strony korzystają z plików cookies. Bardziej szczegółowe informacje na temat plików cookies i przetwarzania danych osobowych znajdziesz w Oświadczeniu o ochronie prywatności i stosowaniu tzw. plików cookies. Niniejszym prosimy o zgodę na używanie tych plików cookie.